Kamado proizvodi

Ovo morate pročitati – Kamado je nastao prije 2.500 godina!

Kamado roštilji nastali su prije 2500 godina

Povijest kamado roštilja za portal Barbecue Bible opisao je nizozemski kuhar Jeroen Hazebroek koji je o kamadu napisao i knjigu – Hot Coals.

Evo što on kaže o nastanku kamada:

Kada smo započeli pisati knjigu bili smo pomalo sumnjičavi prema pričama o podrijetlu različitih brandova. Oni su uglavnom tvrdili da povijest kamado roštilja seže tri tisuće godina u povijest, u Kinu, gdje su keramičku posudu koristili za kuhanje.

9781617691584
Kjiga o povijesti roštilja i kamada – slika s portala https://www.bookdepository.com/

Sve je počelo prije 2.500 godina

Mi smo pak otkrili da su u Kini zaista u vrijeme dinastije Qin počeli koristiti uređaj koji su nazivali parnim loncem ‘Yin’. Kinezi su ga koristili prvenstveno za kuhanje riže, a Japanci su ga uvezli tijekom Kofun perioda (između 250. i 538. godine) i nazvali ga – kamado.

No, ta posuda nije bila ni slučna kamadu koji koristimo danas. Kamado na japanskom ima brojna značenja, ali primarno upućuje na ognjište, mjesto na kojem se grije keramička posuda.

Kamado izvana nalikuje na tandoor, cilindričnu pećnicu od gline koja se stoljećima koristi na Bliskom istoku te u Indiji. Istočnoeuropljane kamado pak podsjeća na njihov tandyr

Prvi ‘predak’ modernog kamada dizajniran je u prvim godinama 20. stoljeća, kao ultimativno kuhalo za rižu. Tada je u Japanu okončao i Meiji period, a ta se zemlja polako otvarala i preuzimala tehnologiju od drugih zemalja.

Hibachi – preteča kamada

330px Kamado4816
Tradicionalni japanski kamado / photo Wiki

Izazov pripreme riže bio je u tome da voda mora zavriti, a nakon toga se temperatura mora smanjiti, ali ne previše. Prvi kamado tako je nastao u dijelu Japana gdje su proizvodili male okrugle keramičke roštilje – hibachije.

Velika japanska inovacija bila je integriranje različitih kuhala. Posuda za pripremu riže tako je bila pozicionirana iznad hibachija. Hibachi se pak nalazi unutar pećnica u obliku tandoora.

Hibachije još uvijek koriste tradicionalni japanski restorani diljem svijeta, no ‘ubila’ ih je pojava električnog kuhala za rižu u 50-im godinama prošlog stoljeća.

Američki vojnici u Japanu

Zanimljivo, tradicionalni hibachi u moderni kamado pretvorio je američki vojnik. Naime, po završetku Drugog svjetskog rata u Japanu su stacionirane tisuće američkih vojnika koji su kući nosili poklone i suvenire poput hibachija ili kimona. Netko od njih na hibachi je instalirao rešetku, ali najbitnije su inovacije bile prigušivač na vrhu te upravljivi dovod zraka.

U 70-im godinama prošlog stoljeća čovjek imena Ed Fisher želio je proizvesti laganije kamado roštilje koji će biti izdržljiviji i otporniji na pucanje. Proizvodio ih je u zelenoj boji, kakvi su često i danas legendarni kamado roštilji.

Kako odabrati željeni kamado roštilj i riješiti nedoumice koju boju i veličinu odabrati pročitajte u našem tekstu Kako odabrati Kamado roštilj?

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*