Kamado proizvodi

Kako odabrati Kamado roštilj

Kamado roštilji dolaze u raznim veličinama, mini se može koristiti čak i na balkonima, midi za terase, a veci za vrtove ili u restoranima #rostiljajdoma
Kamado roštilji dolaze u raznim veličinama, mini se može koristiti čak i na balkonima, midi za terase, a veci za vrtove ili u restoranima

Na tržištu postoji cijelo mnoštvo brandova i modela kamado roštilja. Nakon što odredite budžet, evo nekoliko stvari na koje biste pri odabiru svojeg kamada trebali obratiti pažnju.

Kvaliteta keramike

Skuplji su modeli izrađeni od deblje (2,5cm) keramike, no to nikako ne znači da su oni jeftiniji (2cm) manje kvalitetni.

Kod odabira posebno obratite pozornost na:

  • Kvaliteta ložišta
  • Vanjska glazura na keramičkim roštiljima ima različit koeficijent širenja od same keramike pa ‘školjka’ s udubljenjima treba biti dizajnirana tako da spriječi pucanje keramike ili pak vanjske glazure.
  • Oprema uključena u paket – dali je nužna oprema uključena u paket, nerijetko kod “jeftinih ponuda” ne dobivate vrijednost za novac

Kamenje za ‘odbijanje’ topline

Kamen za pečenje pizze
Kamen za pečenje pizze

Kamenje za odbijanje topline (deflektor) presudno je za raznolikost kamado kuhanja. Umetanjem ovog kamenja mijenjate funkciju iz klasičnog roštilja u pećnicu tj. smoker.

Divide and Conquer modul
Divide and Conquer modul

Neki modeli opremljeni su s mogućnošću korištenja čak dva kamena što omogućuje pečenje u dvije ‘zone’ – s neizravnom i izravnom toplinom tkz. Divide and conquer.

Na koju se god opciju odlučili, od presudne je važnosti da između pečenja čistite kamenje kako vaš sljedeći obrok ne bi imao okus po prošlom.

Sustav rešetki

Rešetka od kovanog željeza za pečenje
Rešetka od kovanog željeza za pečenje

Osim o izravnim i neizravnim zonama topline, vodite brigu i o sustavu rešetki u kamadu koji želite kupiti. Bitno je da unutar njega imate mogućnost podešavanja visine kako biste mogli stvarati suptilne razlike u temperaturi pečenja.

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*