Kamado Akademija

Kako u Kamado roštilju naložiti vatru?

Kamado roštilji se najbolje lože s čistim drvenim ugljenom
Kamado roštilji se najbolje lože s čistim drvenim ugljenom

Pečenje u kamado roštilju vrši se ugljenom pa je prva stvar koju treba učiniti, dakako, ložište napuniti ugljenom.

Kako biste iz svog kamada izvukli maksimalnu svestranost, ali i temperaturnu stabilnost, potrebno je prije svega moći kontrolirati protočnost zraka. Zato je bitno obratiti pozornost na nekoliko stvari.

Koji ugljen izabrati?

Ugljen je, dakako, jedna od najbitnijih stavki u pečenju kamado roštiljem. Preporučujemo vam da uvijek koristite čisti ugljen od tvrdog drveta.

Jeftini ugljen proizvodi se od mekog drveta i on jednostavno neće gorjeti na visokim temperaturama koje su potrebne za pečenje u kamadu.

Drveni ugljen standardne kvalitete (ne najjeftiniji) koji je dostupan u našim dućanima bez problema postiže temperaturu u kamadu od 350 stupnjeva celzijusa.

Kamado roštilji najbolje rade s čistim drvenim ugljenom jer se ne stvaraju čestice čađe i tako zagušuju protok zraka
Kamado roštilji najbolje rade s čistim drvenim ugljenom jer se ne stvaraju čestice čađe i tako zagušuju protok zraka

Nerijetko “lošiji” se ugljen proizvodi od starog namještaja pa u njemu ima tragova lakova i ljepila.

Vjerujemo da nije potrebno dodatno objašnjavati zašto on nije prigodan za pripremu hrane.

Izbjegavajte i brikete koji su proizvedeni od ugljene prašine te pri izgaranju ostavljaju talog što pak može ometati nesmetan protok zraka kroz kamado.

Upotreba košare za ugljen u Kamado roštilju

Košara za ugljen i pepeo
Košara za ugljen i pepeo

Nehrđajuća košara za ugljen ima nekoliko prednosti; ona odvaja ugljen od stijenki ložišta keramičkog ložišta i tako pridonosi boljem protoku zraka.

Bolji protok zraka pak omogućuje konzistentniju kontrolu temperature i brži doseg željene visoke temperature.

Neke košare podijeljene su u dva dijela što pomaže pri kreiranju dvije različite zone pečenja i svestranosti vašeg kamada.

Što se tiče sporijeg pečenja, preporučuje se da košaru uopće ne koristite. Naime, tako u ložište stane više ugljena što pak omogućuje pečenje kroz duži period vremena.

Upaljači, kocke i tekućine za potpalu

Svaka kocka za potpalu temeljena na bazi nafte nije dobar izbor. Naime, takva će se sredstva osjetiti ne samo na hrani koju upravo pripremate, nego i na svim budućim obrocima. Naime, keramika apsorbira takva sredstva i ona trajno ostaju u njoj.

Upravo zbog toga vam preporučujemo da uvijek koristite upaljače tj. sredstva koja nisu bazirana na nafti.

Kamado Madness roštilji slijede ekološke trendove te preporučujemo korištenje eko kocki za potpalu na bazi voska i piljevine.

Dakle, upaljač prislonite na ugljen, a pritom neka poklopac ali i donji otvor kamada budu otvoreni.

Kad se ugljen zapali, zatvorite glavni poklopac te otvorite poklopac s dvostrukim diskom kako biste dobili maksimalan protok zraka.

Pritom pozorno pratite mjerač temperature jer će temperatura u kamadu početi brzo rasti.

Regulacija temperature

Termostat na poklopcu neizostavan je "špijun" temperature u unutrašnjosti i on pomaže kako bi savršeno roštiljali.
Termostat na poklopcu neizostavan je “špijun” temperature u unutrašnjosti i on pomaže kako bi savršeno roštiljali

Jedna od glavnih prednosti kamado rošitelja je ta da, kad jednom postignete željenu temperaturu, ona će ostati konstantna, bez potrebe da kontinuirano namještate protočnost zraka.

Kada zapalite ugljen, temperatura će se brzo dizati te će, ovisno o modelu roštilja, vaš kamado biti spreman za pripremu hrane kroz 10 do 15 minuta.

Opća pravila za fazu zagrijavanja:

  • Stabilnost temperature ne ovisi samo o intenzitetu vatre, već i o toplini keramike pa budite sigurni da ste keramici dali dovoljno vremena da apsorbira potrebnu količinu topline.
  • Kamado zagrijavajte dok je potpuno prazan, bez rešetki i kamenja za odbijanje topline.
  • Umetanje kamenja i rešetke narušiti će protok zraka te će temperatura u kamadu pasti. No, ukoliko keramici date vremena da apsorbira toplinu, pad temperature biti će manje dramatičan.

 

Postoje različiti postupci regulacije temperature, a točne postavke razlikuju se od modela do modela, no, ovo je nekakav općeniti postupak:

  • Gornji i donji otvori su potpuno otvoreni i temperatura se munjevito brzo diže.
  • Kad dostignete željenu temperaturu, zatvorite donji otvor za oko jedan i pol centimetar kako biste stabilizirali temperaturu.
  • Koristite donji otvor za velike promjene temperature, a kad se približite željenoj temperaturi, koristite gornji kotač za fino podešavanje.
  • Mijenjajte postavke samo na dnu ili na vrhu, nikada obje istovremeno.
  • Ako imate otvorene male otvore i zatvorite ih napola, temperatura će se smanjiti za oko 10 °C.
  • Stabilna temperatura za ‘smokanje’ postiže se tako da se donji otvor otvori za oko 6-7 milimetara, a gornji se kotač otvori napola.
  • Za roštiljanje se preporučuje da donji otvor bude otvoren oko dva i pol centimetra, a gornji kotačić u potpunosti otvoren.
Kamado roštilj zbog svojstava topline i dobrog protoka zrada radi i kao peka ili dutch oven
Kamado roštilj zbog svojstava topline i dobrog protoka zrada radi i kao peka ili dutch oven

Hlađenje kamado roštilja

Ukoliko želite ohladiti kamado tj. spustiti temperaturu nakon što ste počeli s pečenjem, to je moguće, no proces hlađenja bit će spor. Kao što smo objasnili ranije, keramika fantastično dugo zadržava toplinu zbog čega je kamado toliko ekonomičan.

Najlakši način da to učinite je da na rešetku stavite što veću posudu s vodom te zatvorite poklopac te donji i gornji otvor. Nakon 10 do 15 minuta kamado bi trebao biti značajno hladniji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*