Kamado Akademija

Kako i gdje pronaći vrhunski ugljen za roštilj, ali i prepoznati – loš?

Kupili ste vrhunski roštilj (nadamo se – keramički kamado), vrhunski komad mesa (u Beef Shopu, dakako) i onda otišli u lokalnu trgovinu po vreću jeftinog i neprovjerenog ugljena? Ako i jeste, jamčimo vam da vam se takva greška više neće ponoviti.

Beef Shop u Zagrebu u svojoj ponudi ima sve što je potrebno za ozbiljno roštiljanje - od biranog i odležanog mesa, dodataka za roštilje, te naravno Kamado Madness roštilje.
U BeefShopu u Zagrebu možete pogledati i kupiti Kamado Madness roštilje, birane i odležane mesne rezove, te dodatke za ozbiljnije roštiljanje poput vrhunskog ugljena

Vrhunski ugljen jedna je od najbitniji stavki vrhunskog roštilja pa smo odlučili napraviti kratki vodič kako bismo vam olakšali kupnju upravo onog ugljena koji će vam biti potreban. 

Drveni ugljen, tvrdi i meki

Za početak, svaki će se pravi poznavatelj složiti da je drveni ugljen najbolja opcija. Dobiva se sporom pirolizom drveta što znači da se drvo pali u kontroliranim uvjerima bez prisustva kisika i to kako bi iz njega izašli svi ‘nepotrebni’ elementi te kako bi iz njega isparila sva voda. 

Ugljen mora biti razlomljen u veće komade, bez prašine te ne smije biti vlažan
Pravi ugljen mora biti razlomljen u veće komade, bez prašine u pakiranju te ne smije biti vlažan

Ugljen koji tako nastane visoke je kalorijske vrijednosti što pak znači da je u stanju satima držati vrlo visoku razinu temperature, što je pak od iznimne važnosti upravo pri pripremi hrane u keramičkom kamado roštilju. 

Najkvalitetniji se ugljen dobiva od od ‘tvrdog’ drva poput bukve, graba ili hrasta. S druge strane, postoji i ugljen od ‘mekog’ drva – on se proizvodi od smreke ili jele, sadrži previše smole i jednostavno prebrzo sagorijeva. 

I još nekoliko stvari na koje valja pripaziti…

Nakon što utvrdite od kakvog je drva proizveden ugljen, provjerite kakvi se grumeni nalaze u vreći. Tražite što veće komade, jer će oni dulje zadržavati toplinu, a izbjegavajte vreće s mnogo prašine i sitnijih komada. Isto tako, provjerite vlažnost vreće, jer ugljen ne podnosi vlagu, tj. u roštilju će neravnomjerno sagorijevati. 

Za dobro roštiljanje na Kamado Madnes roštiljima odaberite birani komad mesa, top ugljen i eko kocke za potpalu
Za dobro roštiljanje na Kamado Madnes roštiljima odaberite birani komad mesa, top ugljen i eko kocke za potpalu

U redu, a gdje mogu kupiti vrhunski ugljen? 

Sada dakle znate sasvim dovoljno kako biste mogli kupiti zaista dobar ugljen, a super je stvar da ga možete kupiti ovdje, u našem web shopu ili u Zagrebu, u Riječkoj ulici 10. Naime, u suradnji s Beef Shopom, prvim boutiqueom mesa u Hrvatskoj, pripremili smo nekoliko vrsta vrhunskog ugljena po, usuđujemo se reći, najboljim cijenama na tržištu. 

Quebracho Blanco (Paragvaj)

Quebracho Blanco krupni je ugljen koji nije miješan tj. sastoji se od iste vrste drveta što je važno za konzistentnost temperature. Također, on može gorjeti uz smanjenu prisutnost kisika, a istovremeno postiže veoma visoke temperature. Ovaj se ugljen prerađuje u glinenim pećima, a komadi su mu veliki između 40 i 250 mm. Izvrstan je za lagano grilanje te je izuzetno dobar za pripremu ribe, piletine, janjetine i govedine u smokeru. 

Cijena: 15kg – 220,00 kn

QUEBRACHO BLANCO - PARAGVAJ UGLJEN

Black Ranch (Argentina)

Ovaj je ugljen također proizveden od Quebracho Blanco drveta. Njegovi su grumeni veliki te daje moćnu aromu drveta mesu koje se priprema na roštilju. Zbog svoje visoke kaloričnosti, ovaj je ugljen idealan za pečenje velikih i debelih komada mesa poput tomahawka, a koriste ga i u vrhunskim steakhousevima. 

Cijena: 15kg – 220,00 kn

Black ranch ugljen iz Argentine idealan je za pečenje debelih komada mesa

Marabu (Kuba)

Ovaj se ugljen proizvodi od drveta koje je podrijetlom iz Afrike, a u 19. je stoljeću preneseno u srednju Ameriku. Kako se veoma brzo širilo, lokalno ga je stanovništu ubrzo počelo prerađivati u ugljen. Izvrstan je za grill, BBQ i restorane. Pogodan je i za keramičke kamado roštilje te za brzo grillanje na visokim temperaturama. Također se prerađuje u glinenim pećima, a grumeni su mu veličine od 40 do 160 mm. 

Cijena: 15kg – 220,00 kn

El Marabu ugljen s Kube odličan je za keramičke roštilje Kamado

BRM Premium Selekcija (Hrvatska)

Ugljen visoke termičke kaloričnosti napravljen prema tradicionalnoj stogodišnjoj recepturi od biranog drveta s područja Hrvatke i okolnih zemalja.

Cijena: 10kg – 125,00 kn

BRM Premium selekcija ugljen od ekološkog drveta s područja Hrvatska i regija

Nakon što ga kupite u našem web shopu, ugljen ćemo vam dostaviti na kućnu adresu ukoliko ste izvan Zagreba (dostava 45,00 kn), ili ga možete sami pokupiti u Beef Shopu, u Zagrebu, u Riječkoj ulici 10

Kamado Madness roštilje možete pogledati i kupiti u našem prodajnom salonu u Zagrebu – Riječka ulica 10, boutique trgovina za roštiljanje BeefShop.

Beef Shop je, kao što smo već naveli, prvi hrvatski mesni boutique i odredište gurmana koji, kad je meso u pitanju, ne pristaju ni na kakve kompromise. 

U njihovoj ponudi možete pronaći t-bone steak, rump steak, rib-eye steak, carpaccio, striploin steak, biftek i hamburger. I za one najzahtjevnije – Beef Shop je ekskluzivni uvoznik za ‘Emperors’ junetinu tj. famozni Wagyu beef.

Kamado Madness roštilje možete uživo pogledati i kupiti u BeefShopu, Riječka 10 u Zagrebu
BeefShop Kamado Madness Premium Partner

BeefShop trgovina

U našem prodajnom salonu možete dobiti savjete i preporuke koju vrstu mesa odabrati, kupiti vrhunski ugljen, ali i pogledati Kamado Madness roštilje prije kupovine.
Posjetite stranice www.beefshop.hr
ili nazovite +385 95 1988 001

Ponuda vrhunskog ugljena u našem Web Shopu

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*