Pulled pork (trgana svinjetina) u Kamado roštilju
Slijed: BBQKuhinja: AmericanSloženost: JednostavnoOsoba
12
osobaPriprema
30
minutaKuhanje
10
satiOdmaranje
20
minutaUkupno vrijeme
10
sati50
minutaSastojci:
2,5 – 3 kg svinjske plećke
Suhi pac:
1/2 šalice dimljene paprike1/3 šalice tamno smeđeg šećera
1/4 šalice soli
1/4 šalice češnjaka u prahu
2 žlice crnog papra
2 žlice čilija u prahu
2 žlice luka u prahu
2 žlice čili papričice
1 žlica kajenskog papra
1 žlica kumina
1 žlica suhe gorušice
Mokri pac:
1 dl soka od jabuke
1 dl jabučnog octa
Postupak:
- Operite i osušite svinjsku plećku. Ako želite, prethodno je možete marinirati preko noći u omiljenom umaku za roštilj. Zatim, premažite meso začinom za trljanje sa svih strana. Obavezno utrljajte začine u meso kako bi se postigao bogat okus.
- Pripremite kamado roštilj za dugotrajno indirektno roštiljanje. Postavite rešetku na najnižu razinu i koristite keramičke ploče ili ploče za pečenje kako biste stvorili indirektni žar. Upalite roštilj i podesite temperaturu roštilja na oko 110-120°C. Dodajte nekoliko komadića drveta za dim na vrh ugljena kako biste dobili aromu dima.
- Stavite pripremljenu svinjsku plećku na rešetku iznad ploča za pečenje (deflector topline). Pokrijte roštilj i pecite plećku na niskoj temeraturi i sporo, povremeno dodavajući drva za dim i održavajući temperaturu stabilnom. Pulled pork će biti spreman kada meso postane mekano i lako se razdvaja viljuškom, što obično traje 10-12 sati, ovisno o veličini plećke i temperaturi roštilja.
- Zadnjih 2 sata zamotati svinjetinu u aluminijsku foliju i povećati temperaturu na 130 C stupnjeva.
- Nakon što pulled pork bude gotov unutarnja temperatura 95 C , izvadite ga s roštilja i ostavite da odstoji oko 20-30 minuta, pokrivajući ga aluminijskom folijom. Zatim, koristeći dvije viljuške, “rastrgajte” meso tako da se pretvori u vlakna. Trebalo bi se lako raspasti.
- Poslužite pulled pork na hamburger pecivu ili kiflicama. Možete ga preliti barbecue umakom i dodati svježe krastavce, kiseli kupus, coleslaw salatu ili drugi prilog po želji.
Savjeti i napomene
- Sok od jabuke i jabučni ocat pomiješajte u omjeru 50:50 i svakih 2 sata dobro pošpricajte meso.