Kamado Akademija Recepti

Kamado je stroj za dimljenje mesa

Dimljenje mesa na Kamadu pokazale su nam Morana Zibar i Lada Radin
Lada Radin i Morana Zibar te veseli čuko Duška – Kamado Madness ambasadorice, ljubiteljice roštilja i dimljenja

Subota na selu, ženski cooking party ……….najbolji provod u ove tmurne zimske dane. Par dana traju dogovori, što ćemo kuhati, što tko voli, što tko smije / ne smije jesti. A onaj Kamado na terasi nas stalno izaziva. Moramo ga koristiti. Ajmo probati dimiti meso.

Dimljenje je jedan od najukusnijih i najstarijih načina kuhanja mesa, ali i jedan od najtajanstvenijih procesa kuhanja. Tisućama godina dimljenje se koristilo zbog očuvanje hrane.

Ali nas više interesira današnji, hedonistički razlog dimljenja. Uz meso smo pripremale razne umake od avokada, gorgonzole ……….

Avokado dimljenom mesu daje osvježavajući okus
Avokado dimljenom mesu daje osvježavajući okus. A Nataša zna kako se to radi

Budući da je dimljenje dosta spora metoda kuhanja, nabavile smo tvrđe komade mesa s puno masnoće. Naime, masnoća čuva meso od isušivanja tijekom dugog procesa dimljenja te omogućuje da meso postane mekano. Dodatno, drvo se sagorjevanjem raspada na spojeve koji daju fantastične mirise i okuse.

Dimljenje bez deflektora

Kad smo sve nabavile, počele s pripremama ustanovile smo da nemamo deflektor topline. Nismo se dale zbuniti. Meso smo ispekle u pećnici, zamotale u foliju i onda smo ga 15-ak min dimile na Kamadu. Miris je bio jako dobar. A kakav bi tek bio da smo sve radile po pravilima !!!!

Dimljenje mesa u foliji
Meso u foliji smo stavile na sredinu roštilja
Meso u foliji nakratko smo poklopile gornji otvorom
Na kratko smo ga poklopile gornjim otvorom
Meso odmotano iz folije
Gotovo meso ostavile smo da odstoji sat vremena
Dimljeno meso smo isjekli na komadiće
Dimljeno meso smo isjekli na komadiće
I na kraju - uživancija uz dobro vino
I na kraju – uživancija uz dobro vino

Da se i vama ne bi dogodilo isto dobro proučite kako pripremiti roštilj i meso za dimljenje. Možda vam se, na prvu, učini malo komplicirano ali kad okusite i omirišete dimljeno meso shvatit ćete da vam se sav trud isplatio.

Kako pripremiti Kamado za dimljenje

  • Ložište za vatru napunite svježim ugljenom te zapalite
  • Stavite nekoliko komada drva za dimljenje. Malo drva omogućava bolji okus, trebate samo nekoliko komada. S previše dima hrana postaje gorka. Nepisano pravilo je: 1 komad za perad i ribe a 2–4 komada za meso od cca 3 kg (but, prsa, rebra)
  • Ložište za vatru napunite svježim ugljenom te zapalite.
  • Postavite deflektore topline i rešetke za kuhanje. Ostavite kupolu otvorenu oko 10 minuta, a zatim zatvorite.
  • Otvorite donji otvor oko 5 cm. Potpuno zatvorite gornji otvor te otvorite kotač dok Kamado ne dostigne ciljanu temperaturu za dimljenje, cca 120 °C. Temperaturu prilagodbu otvaranjem ili zatvaranjem kotača, a ako je i dalje previsoka, zatvorite donji otvor za prozračivanje do jedan centimetar.
  • Pričekajte dok se gusti dim ne raširi prije nego što nastavite.
  • Kad Kamado postigne ispravnu temperaturu, stavite hranu na rešetku i zatvorite poklopac.

Različite vrste drva proizvode različite arome i ukuse ili intenzitet okusa. Snažnije okuse omogućit će vam npr. orah a blaže postižete drvom voćke (npr.trešnja).

Kako pripremiti meso za dimljenje

  • Lagano isperite i osušite meso. Nastojte da meso ne bude mokro. Na obje strane mesa utrljajte samo sol i papar. Svi ostali začini pokvarit će okus dima. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok se grill zagrijava.
  • Meso stavite na sredinu roštilja. Ostavite da se peće dok unutarnja temperatura u sredini mesa ne dosegne 95 °C. U prosjeku će vam trebati oko 1,5 sata po kilogramu. Kako bi dobili dobru boju mesa, nepotpuno izgorenog, taloženog na dimu pecite ga blizu izravne topline.
  • Da biste znali kada je dimljeno meso potpuno pečeno, morat ćete provjeriti unutarnju temperaturu s termometrom za meso. Ako pečete prsa unutarnja temperatura trebala bi biti oko 95 °C. Tada maknite meso s roštilja.
  • Nepokriveno meso treba odstajati 10–15 minuta. Zatim ga dvostruko zamotajte u aluminijsku foliju, stavite u prazan hladnjak i ostavite da se odmara najmanje 1 sat, max do 5 sati.
  • Odmotajte meso iz folije. Izvadite kost, narežite vilicama i poslužite!

Kamado roštilji u ponudi pogodni za dimljenje

Nije moguće komentiranje.