O nama – Kamado Madness Roštilji

Web portal Kamado.HR promiče kulturu roštiljanja kao tehnike kuhanja.

Keramički roštilj na drveni ugljen - BBQ, roštilj, grill, smoker, pizza i krušna peć, indirektno i direktno pečenje

Budući da koristimo najbolje roštilje na svijetu napravljene od keramike zasnovane na tehnologiji Kamado – naše roštiljanje je ujedno i pečenje, pirjanje, dimljenje, polako kuhanje – odnosno ono postaje “ozbiljna kuhinja” koja za glavni energent koristi drveni ugljen.

Pročitajte kako su nastali Kamado roštilji

Povijest kamado roštilja za portal Barbecue Bible opisao je nizozemski kuhar Jeroen Hazebroek koji je o kamadu napisao i knjigu – Hot Coals.

Evo što on kaže o nastanku kamada:

Kada smo započeli pisati knjigu bili smo pomalo sumnjičavi prema pričama o podrijetlu različitih brandova. Oni su uglavnom tvrdili da povijest kamado roštilja seže tri tisuće godina u povijest, u Kinu, gdje su keramičku posudu koristili za kuhanje.

Mi smo pak otkrili da su u Kini zaista u vrijeme dinastije Qin počeli koristiti uređaj koji su nazivali parnim loncem ‘Yin’. Kinezi su ga koristili prvenstveno za kuhanje riže, a Japanci su ga uvezli tijekom Kofun perioda (između 250. i 538. godine) i nazvali ga – kamado.

No, ta posuda nije bila ni slična kamadu koji koristimo danas. Kamado na japanskom ima brojna značenja, ali primarno upućuje na ognjište, mjesto na kojem se grije keramička posuda.

Pročitajte kako odabrati svoj Kamado roštilj

Kamado izvana nalikuje na tandoor, cilindričnu pećnicu od gline koja se stoljećima koristi na Bliskom istoku te u Indiji. Istočnoeuropljane kamado pak podsjeća na njihov tandyr

Prvi ‘predak’ modernog kamada dizajniran je u prvim godinama 20. stoljeća, kao ultimativno kuhalo za rižu. Tada je u Japanu okončao i Meiji period, a ta se zemlja polako otvarala i preuzimala tehnologiju od drugih zemalja.

Izazov pripreme riže bio je u tome da voda mora zavriti, a nakon toga se temperatura mora smanjiti, ali ne previše. Prvi kamado tako je nastao u dijelu Japana gdje su proizvodili male okrugle keramičke roštilje – hibachije.

Velika japanska inovacija bila je integriranje različitih kuhala. Posuda za pripremu riže tako je bila pozicionirana iznad hibachija. Hibachi se pak nalazi unutar pećnica u obliku tandoora.

Hibachije još uvijek koriste tradicionalni japanski restorani diljem svijeta, no ‘ubila’ ih je pojava električnog kuhala za rižu u 50-im godinama prošlog stoljeća.

Zanimljivo, tradicionalni hibachi u moderni kamado pretvorio je američki vojnik. Naime, po završetku Drugog svjetskog rata u Japanu su stacionirane tisuće američkih vojnika koji su kući nosili poklone i suvenire poput hibachija ili kimona. Netko od njih na hibachi je instalirao rešetku, ali najbitnije su inovacije bile prigušivač na vrhu te upravljivi dovod zraka.

U 70-im godinama prošlog stoljeća čovjek imena Ed Fisher želio je proizvesti laganije kamado roštilje koji će biti izdržljiviji i otporniji na pucanje. Proizvodio ih je u zelenoj boji, kakvi su često i danas legendarni kamado roštilji.

Kamado Madness Roštilji dolaze u raznim bojama kako bi roštiljanje bilo još ugodnije

Kamadness meso

Misija i vizija Kamado Madness

Misija: Biti “go-to”mjesto za vrhunske gastronomske doživljaje koristeći kamado roštilje. Savjetnik za roštilj amatere i partner za kamado profesionalce.

Vizija: Kada pomislite na Kamado, pomislite na Kamado Madness.

www.kamado.hr je web dućan na kojemu možete pronaći Kamado po vašoj mjeri, te sve dodatke po mjeri vašeg Kamado madness roštilja.

Kamadness, Kamado Madness je brand u vlasništvu Kamado Chef d.o.o.

Kontakt

Kontakt mail: [email protected]
Kontakt telefon: 091/508-4337

Kamado Chef d.o.o.
OIB: 07507142440
Lončareva 1, 10090 Zagreb

Odaberite vaš Kamado roštilj