Kamado Akademija Recepti

Subota je dobar dan…za ćevape i pljeskavice

Ćevapi i pljeskavice su predmet rasprava oko ispravnog recepta i načina pečenja

Uz Kamado roštilj – zapravo je svaki dan dobar za roštiljanje, a posebice vikendi. Iako sve naš roštilj ima pregršt mogućnosti za grillanje, ponekad je dobro vratiti se osnovama i ispeći dobre ćevape i pljeskavice.

Kako to već obično biva, broj rasprava, recepata i uvjeravanja koji je recept za ćevape i pljeskavice najbolji bliži se beskonačnosti, ali donosimo vam dva isprobana recepta od kojih se nećete posramiti i uspješno ćete konkurirati “provjerenim” mesarima, ćevabdžinicama i drugim roštilj majstorima.

Dodavanje luka i češnjaka

Ako želite dodati luk i češnjak u smjesu, luk narežite na sitno, a češnjak ostavite u režnju te prokuhajte pet minuta, ocijedite i stavite da se samelje s meso.
Kao zamjenu možete staviti luk i češnjak u granulama.

Bez masnoće nema ukusnih ćevapa i pljeskavica

Kod pripreme ćevapa i pljeskavica važno je da meso sadrži masnoću – ponajbolje loj, ali što kvalitetniji, bijeli.

Dodatno, smjesa treba odležati neko vrijeme da fermentira te da se dobro poveže. Usput, važno je pripaziti da se ne umiješa previše tvrdo jer će tijekom pečenja biti gumasti i zapravo neukusni.

Ovisno o vašim preferencijama isprobajte i kombinacije od janjećeg ili junećeg mesa ukoliko niste poklonik svinjetine.

Osnovna smjesa za ćevape i pljeskavice

Ćevapi i pljeskavice mogu sadržavat luk i češnjak kojeg prokuhajte
photo by Ivor Borovečki

Sastojci

  • 700g junećeg vrata

  • 150g svinjske plećke

  • 150g bijelog junećeg loja ili janjeće maramice

  • 1,8% soli oko 15g

  • 0,3% papra oko 2-2,5g

  • malo tekuće masnoće za premazivanje

  • Opcija – prema želji
  • 50g luka

  • 10g češnjaka

Postupak

  • Zamolite mesara ili ako ćete raditi sami, prvo masnoću narežite na sitnije, a meso na manje komade, te sameljite sve zajedno dva puta.
  • Dodajte sol, papar i rahlo i kratko zamiješajte dok ne vidite da se počne povezivati – ne smije biti umiješano u tvrdo.
  • Neka odstoji oko 30 minuta.
  • Pljeskavice bi trebale biti najmanje debele 1 cm, promjera oko 8-10cm. Ćevape formirajte oko 1,5 cm promjera dužine 5-6 cm.
  • Ako ćete raditi šiš-ćevape onda možete na dasku posipati slatke mljevene i tucane paprike te kad rolate šiš na ražnjić pređite preko daske kako bi dali „ljutkastu notu“.
  • Pecite na srednje jakoj vatri  3-5 minuta povremeno okrenite i premažite s masnoćom. Ćevape i šiš nešto malo duže da sredina ne ostane crvena.

Da skratimo upalite Kamado Madness roštilj i slijedite naše upute

Za dobro roštiljanje predlažemo da pročitate i druge naše tekstove poput Kako na kamado roštilju upaliti vatru i 10 savjeta za roštiljanje Anthony Bourdaina

Burgeri su slični pljeskavicama
Burgeri su nešto deblji od pljeskavica i poželjno je da nemaju dodatnih sastojaka, a meso treba biti krupno mljeveno / photo by Ivor Borovečki

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*