Kamado Akademija Recepti

Kad cure roštiljaju na Kamadu + recept za pljeskavice

Lada Radin, Morana Zibar i Fani Prodan zapalile su kamado roštilj i pripremile pljeskavice – ovo je priča o njihovom iskustvu, ali dobili smo i recept

Jesen nam kuca na vrata, i ozbiljnog se posla hvata. Sada slijede velike muke, jer ima posla pune ruke

Fani Prodan počinje ispravno peći pljeskavice

Naše “muke” te nedjelje bile su malo drugačije. Frendice dobile originalni Kamado Madness roštilj na poklon i nikako da ga upogone.

Pozovu nas na druženje, zajedničko roštiljanje. Malo je potrajalo dok smo se uspjele dogovoriti za vikend koji svima paše.

Za pravi roštilj na Kamado Junior roštilju treba imati i priloge pa je Morana ZIbar napravila salatu, a Lada Radin i Fani prodan su pripremile pljeskavice


Nakon toga su počeli dogovori o receptima – šta ćemo peći na tom roštilju kad ga složimo? I tu ja napravim grešku.

Naime, moji prijatelji Kamado tretiraju kao člana obitelji. Izjave su im tipa: jučer smo žena, djeca, Kamado i ja imali za ručak. Valjda me podsvjesno ponukalo neizgovoreno pravilo kako je roštilj muška domena – priupitam ja njih za savjet. Njihova sreća ali i briga kako ćemo mi to same napraviti bila je neopisiva.

Kad krenemo samo trebamo nazvati …….

Ok, divno što se toliko brinu o nama ali pa nije to tako teško. Za početak smo, na terasi, otvorile bocu pjenušca. Malo smo otračale brigu naših prijatelje, odmjerile upakiran Kamado junior i krenule. Montiranje tog tzv. malog ratnika je prejednostavno. Zašto da uopće ikoga zovemo ?

Prvi roštilj i pljeskavice na Kamado roštilju


S obzirom da nam je to bilo prvo roštiljanje na Kamadu odlučile smo se za klasiku, pljeskavice i carsko meso. Najuzbudljivi dio je igra s vatrom, postizanje ujednačene žerave. Upalile smo roštilj dosta ranije kako bi se dobro zagrijao. Samo roštiljanje ne traje dugo a žar daje boju i okus, karmelizirano meso sa smeđom koricom.

kamado zene njam njam

Bez obzira na ruke pocrnjele od ugljena, kosu koja miriše po dimu, divan je osjećaj kad kušaš savršeno pečeno meso.
Nismo očekivale da će pečenje na roštilju biti transformativno iskustvo.

S vatrom smo otkrile kod muške zaluđenosti roštiljanja – opasno je (postoji vatra!), zajedničko druženje pruža neku vrstu neutralne zabave (gledati jednog tipa kako radi, savjetovati ga, kritizirati dok to radi), zahtijeva minimalno čišćenje.

Recept za Pljeskavice

Recipe by Morana Zibar, Lada Radin, Fani ProdanCourse: RoštiljCuisine: HrvatskaDifficulty: Srednje
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

15

minutes
Total time

45

minutes

Pljeskavice s roštilja

PRIPREMA ROŠTILJA

  • Koristite visokokvalitetni ugljen. Zaboravite na sve jeftine varijante jer rezultat neće biti dobar

  • Rešetku treba postaviti malo niže kako bi se meso peklo direktno na vatri

  • Prije pečenja zagrijti roštilj na 200–230C

  • Meso je dovoljno peći 3-4 minute i onda okrenuti na drugu stranu

  • SASTOJCI
  • 1 kg mesa -70% junetina i 30 % svinjetina, jednom samljeveno

  • 2 glavice sitno nasjeckanog luka

  • 1 češanj češnjaka

  • mediteranske trave – začinska mješavina

  • 2 žlice mineralne vode (može i obične)

  • 1 žlica ulja – za pečenje i za oblikovanje pljeskavica

  • sol, papar

Postupak

  • Smjesu, mesa i začina, dobro izmijesiti rukama kako bi postala kompaktna. Miješenje bi trebalo najmanje pet minuta. Korištenje miksera se nikako ne preporuča.
  • Tokom miješanja dodati 2-3 žlice hladne mineralne ili obične vode kako bi poboljšali teksturu.
  • Prije oblikovanja smjestu ostaviti u frižideru najmanje sat vremena.
  • Oblikujte kuglice mesa, za pripremu jedne pljeskavice dovoljno vam je oko 150 g smjese.
  • Na lagano nauljenoj podlozi kuglice oblikujte u pljeskavice, ne deblje od 1,5 cm.
  • Pljeskavice pritisnite daskom.
  • Meso peći na roštilju s obje strane, dok ne poprimi tamniju boju.
  • Servirati uz svježu salatu, sir i/ ili kajmak.

Povezani tekst

5 savjeta za odlične pizze s roštilja

Kamado roštilji se mogu zagrijati na temperature do gotovo 400 stupnjeva pa su odlični za pečenje pizze i kruha. Pročitajte naše savjete za baš uvijek dobru pizzu

Read more

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*