Kamado Akademija

Recept za pravi vojnički grah povodom 1. svibnja

Kako skuhati vojnički grah na kamadu

Grah je uz roštilj tradicionalno jelo koje se kuha 1. svibanja, odnosno za 1. maj. Najpopularniji recept je onaj “vojnički” – pa smo se dokopali recepta iz stare “službene vojničke kuharice”

Prvomajski grah danas su prigrlili sindikalisti. U prošloj je državi neprikosnoveni mecena graha bila JNA, a vojnički je pasulj bio na glasu kao nešto posebno.

Pretpostavljam zato što je sve drugo u kantini bilo grozno.

Ne znam, nisam kušao, izvlačio sam se iz vojske histeričnom posvećenoću, gotovo uništio zdravlje i uspio, vojnički pasulj probo nisam.

Prijatelji su mi zato iskopali izvorni recept od povijesnog značaja koji dajemo u cjelini, necenzuriran, obćinstvu na uvid.

Moja  ljubav za ovom čarobnom biljkom ne zna za granice. pokušavam se posvetiti sortama s ograničenim uspjehom.

Naime volim svaku sortu pa se ne mogu odlučiti.

Recept za pravi vojnički grah na kamado roštilju
Probajte ponekad pomiješati više vrta graha u jednom varivu, nema veze ako se neka vrsta raskuha.

Nedavno sam s kumicom na Dolcu pametovao, odmah sam se, naime zaljubio. Podastrla je ispred sebe deset sorti graha, tepajući im svakom pučko nazivlje. Uzeo sam naravno svih deset, od svakog po šaku. Nestrpljiv kakav jesam, namočio sam sve i skuhao sve odjednom.

Zaboravio sam sve naputke: ovaj za salatu, ovaj za pašta fažol, ovaj za zapeć u pećnici… 

Da skratim priču: moj je ćorbasti deseterac bio fantastičan čak i bez mesa.

Nije smetalo što su se neke sorte raskuhale. Naprotiv. Grah se opire generalnoj al dente tezi.
Raskuhali grah je, primjerice, izvrstan temeljac za najrazličitije juhe i ne samo juhe.

Čarolija graha je i u tome što je beskrajno tolerantan, lijepo se druži s nepreglednim brojem namirnica počevši s lukom, češnjakom, korjenastim povrćem, paprikom, paradajzom, lovorovim listom, majčinom dušicom, mesom svježim i suhim, ribama i školjkama i tako u beskraj.

Nakon svih grašnih grešnih iskušavanja uputno je barem ponekad vratiti se jednostavnosti.

I tako sam pronašao originalni recept iz službene vojničke kuharice, pa vam ga donosim.

Savjet

 
Grah nije potrebno močiti dan prije ako ga potopite u vrelu jako zasoljenu vodu i kuhate par minuta, ugasite vatru i poklopite te ostavite tako oko 40 minuta – potom procijedite i kuhate dalje po receptu
Izvor: članak Treba li močiti grah? (Foodika portal)

Kuhanje u kamado roštilju

Sve sastojke pripremite i narežite, te stavite u željeznu posudu s poklopcem (duch oven) i stavite na deflektor u kamado roštilj koji ste zagrijali na 160 stupnjeva.

Kuhate poklopljeno 90 minuta, potom otklopljeno 90 minuta.  Zapršku napravite sa strane i umiješajte pred kraj.

Recept za pravi vojnički grah

Recept skuhao-la Vrsta jela: Glavno jeloKuhinja: Stari receptiSloženost: Srednje teško
Broj osoba

1

vojnik
Vrijeme pripreme

20

minutes
Vrijeme kuhanja

2

hours 

30

minutes
Kalorije

872

kcal
Vrijeme močenja

120

minuta
Ukupno vrijeme

5

hours 

10

minutes

Recept za pravi vojnički grah iz stare “službene kuharice” svih vojski koje su nekad bivale na našim prostorima. Vjerovatno se priprema na isti način i danas.

Tajna pravog vojničkog graha je u količini – što je veća količina to je bolji – još je bolji drugi dan.

Ovim normativom dobijemo oko 5dl gotovog graha što je dostatno za jednog vojnika. Slobodno pomnožite količine da bi dobili napravili grah za više osoba.

Sastojci

  • 120 g graha

  • 8 g brašno pšenično tip 800

  • 20 g luk crni svježi

  • 1 g luk bijeli svježi (češnjak

  • 10 g mrkva svježa

  • 3 g koncentriranog soka od rajčica (koncentracije 28-30% s.m)

  • 100 g meso goveđe sirovo (svi dijelovi)

  • 20 g masti ili ulja

  • 0,30 g paprike u prahu

  • 0,10 g crnog papra

  • 1 g peršinovog lista

  • 1 g dodatka jelima (ovo ne koristiti)

  • 0,01 g lovorovog lista

  • sol po ukusu

Postupak

  • Grah potopiti u hladnoj vodi, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije cijelu količinu vode i da ostane suh.
  • Potopljeni grah držati na hladnom mjestu i ostaviti da se moči 1-3 sata.
  • Zatim ocijediti vodu u kojoj se grah močio, pa grah staviti u prigodni lonac, naliti hladnu vodu i kuhati 10-15 minuta, poslije čega tu vodu bacimo i nalijemo ovog puta vruću vodu i stavimo meso izrezano na manje komade.
  • Dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti da kuha uz povremeno doljevanje tople vode.
  • U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili naribanu, i sve zajedno pržiti da blago potamni.
  • Kada je grah napola kuhan, dodati izdinstani luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.
  • Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago potamni. Kada brašno potamni, maknuti s vatre pa odmah dodati sitno sjeckani češnjak i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.
  • Kada grah omekša, dodati dodatak jelima (iz izvornog recepta najbolje je izbjeći), posoliti i dodati pripremljenu zapršku, uz stalno mješanje graha da se zaprška ne zgruda.
  • Grah sa zaprškom kuhati utiho još 20-30 minuta, poslije čega maknuti s vatre, dodati mljeveni papar, sitno sjeckani peršin, probati i po potrebi dosoliti.

Savjeti i napomene

  • Grah se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz kobasicu, faširance, ćufte, dinstanu govedinu, kuhanu suhu svinjetinu i sl.
  • Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zaprške ne smije miješati, kako ne bi puknuo ili zagorio.

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*