Kamado Akademija

Praktični vodič za pripremu hrane na Kamado roštilju

Uz pomoć pizza kamena neizravno kuhamo odnosno pečemo - na slici je odličan rezultat - francuski krumpir
Uz pomoć pizza kamena neizravno kuhamo odnosno pečemo – na slici je odličan rezultat – francuski krumpir

Budući je kamado najsvestraniji komad opreme za pripremu hrane na otvorenom, a mi vam u ovom praktičnom vodiču donosimo savjete i preporuke za razne tehnike pečenja i pripreme.

Izravno pečenje

Za roštiljanje i prženje. Izmađu ugljena i hrane nema fizičke barijere i koristi se izravna toplina.

Roštiljanje

Roštiljanje se odvija na temperaturama između 160 i 180 °C.

Uobičajeno se namirnica peče na jednoj strani pa se okreće kako bi se ispekla i druga. No, ta tehnika je u kamadu nešto drugačija i pečenje se odvija na obje strane istovremeno.

Kod roštiljanja preporučamo da komad mesa ipak okrenete nakon nekog vremena da bi meso ravnomjernije zapekli, a usput provijerili gototovost.

Roštiljanje je samo jedna od mnoštvo funkcija kamado grilla
Roštiljanje je samo jedna od mnoštvo funkcija kamado grilla

Prženje

Namirnice se prže na temperaturi od 300 °C. Peče se jedna strana pa druga i to na toliko visokoj temperaturi da primjerice odrezak izvana postaje karameliziran i hrskav.

Wok

Metalni nosač za wok, dolazi u kompletu s “Divide and Conquer” sustavom
Metalni nosač za wok, dolazi u kompletu s “Divide and Conquer” sustavom

Stalak za wok usmjerava toplinu na središnji dio woka. Pripremajte se otvorenim donjim otvorom te otvorenim poklopcem kamadoa.

Priprema pečenja

Pri pripremi pečenja nagnite drveni ugljen na jednu stranu. Učinite vatru od pola tuceta velikih komadića drvenog ugljena i dodajte još jedanput. Zatvorite poklopac i držite temperaturu između 150 – 180 ° C

Pečenje na roštilj ploči

Velike će ploče biti najtoplije u sredini, a nešto hladnije na rubovima. Izvrsno rješenje za pripremu hrane za veći broj ljudi.

Priprema ribe

Riba s gradela ostaje sočna i ne lijepi se - poželjno je dodati par manjih komada drveta ili začina na ugljen kako bi se dobile dodatne arome
Riba s gradela ostaje sočna i ne lijepi se – poželjno je dodati par manjih komada drveta ili začina na ugljen kako bi se dobile dodatne arome

Zatvorite donji otvor kako bi kamado postao svojevrsno ognjište. Ribu pecite s otvorenim poklopcem, na laganoj vatri.

Tandoori

Priprema se na 300 °C. Idealno za ražnjiće il pak za lepinje odnosno tanki beskvasni kruh (npr. Naan). Vruća i brza tehnika pomoću koje namirnice zadržavaju sokove.

Neizravno pečenje

Razlika između izravnog i neizravnog pečenja je u umetanju kamenja za preusmjeravanje topline između izvora topline tj. ugljena i namirnice čime se kamado iz roštilja pretvara u konvencionalnu pećnicu.

Dimljenje (Smokanje):

Meso ‘smokajte’ na temperaturi između 110 i 125 °C. U ugljen dodajte i komade drveta te meso pripremajte ne niskoj temperaturi kroz duže vremensko razdoblje.

Prženje

Pržite na temperaturama između 180 i 220 °C. Idealno za veće i mekanije komade mesa, piletinu ili pak puricu. Bilo koji tradicionalni recept za pećnicu idealan je za kuhanje u kamadu – budite spremni na fantastične rezultate.

Pečenje kruha

Kruh, peciva, bureci, štrudle - sve se to može ispeći na Kamado roštilju
Kruh, peciva, bureci, štrudle – sve se to može ispeći na Kamado roštilju

Kruh i kolače pecite na kamenu za pizzu koji pak postavite iznad kamena za preusmjeravanje topline.

Pečenje u tavi

Temperaturu namjestite između 135 i 165°C. Između kamenja za preusmjeravanje topline i rešetke ostavite dovoljno prostora kako biste mogli postaviti tav

Pizza

U kamadu, dakako, pripremiti možete i pizzu. Dapače, keramički kamado idealan je za pripremu pizze koja će na visokim temperaturama biti gotova za tek nekoliko minuta.

Preporučamo da za pečenje pizze inicijalno stavite malo više ugljena nego za pečenje na nižim temperaturama, ali treba paziti da se ugljen po sredini malo razgrne kako bi zrak s donje strane lakše cirkulirao

Pizze na Kamado roštilju pečemo na temperaturama oko 350 stupnjeva - idealna zabava za najmlađe u obitelji
Pizze na Kamado roštilju pečemo na temperaturama oko 350 stupnjeva – idealna zabava za najmlađe u obitelji

Pečenje na ploči

Kamado zagrijte na temperaturu između 110 i 180°C, a u ugljen dodajte komadiće drveta kako bi okus ribe ili pileta punjenog češnjakom i sirom te obloženog slaninom bio još bolji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*