Gravče tavče je tradicionalno makedonsko jelo, a kuha se u malim glinenim posudama.
Kao i kod sličnih “tradicionalnih jela” svaka obitelj ili regija ima svoj tajni recept, a poželjno je da se priprema s grahom Tetovcem.
Okusi samog jela, dakako, ovise o vrsti i kvaliteti paprike te graha. U nekim izvedenicama radi se i sa zaprškom, te se dodaje i majčine dušice.
Mi smo našu verziju prilagodili te radi svježine dodali rajčice, a umjesto suhih rebara koristitimo špek odnosno pancetu. Oni koji teže pripremi što vjernije izvorniku mogu proučiti recepte sa stranice Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj.
Prvo spremite gravče, a potom roštiljajte
Predlažemo da gravče bude prvo jelo koje ćete napraviti na roštilju, a a potom, prema potrebi, dopunite s ugljenom roštilj te nastavite s roštiljanjem – pred sam kraj roštiljanja gravče dodatno zapecite.
Gravče tavče na roštilju
Slijed: Prilog jeluKuhinja: MakedonskaSloženost: Jednostavna priprema4
porcija20
minuta35
minuta300
kcal8
sati1
sat10
minutaPopularni zapečeni grah lako se priprema na Kamado roštilju i gotov je za tridesetak minuta
Sastojci
1 kg bijelog graha
500 g luka
4 češnja češnjaka
100 g špeka ili pancete
100 ml ulja,
1 rajčica
2-3 svježe paprike
1 žlica ljute mljevene crvene paprike
sjeckani peršin po želji
sol, papar
Postupak
- Roštilj napunite ugljenom i upalite ga te pričekajte da se razgori i potom ga poklopite.
- Zagrijte Kamado na 200 stupnjeva.
- Preporučamo da koristite deflektor topline kako posuda za pečenje nebi bila direktno izložena žaru.
- Prije nego jelo spremimo u Kamadu potrebno je prokuhati grah koji smo namočili dan ranije ili ga mozemo izvaditi već spremnog iz konzerve odnosno koristiti mladi.
- Grah bi trebao biti cijeloga zrna i ne prekuhan. Nemojte ocijediti svu vodu, trebati će nam za zavšetak jela.
- Špek narežemo na trakice i stavimo na tavicu da se prepeče, te dodamo na sitno sjeckani luk te ga propirjamo.
- Kada je luk staklast dodamo grah i nasjeckane svježe rajčice i papriku.
- Začinimo sa soli, paprom i dodamo mljevenu crvenu papriku.
- Pripremljene sastojke stavite u glinenu posudu, dodajte ulja i vode od kuhanja kako bi grah “varivo” bilo srednje gustoće.
- Dodajte nasjeckanog peršina i stavite peći na zagrijani Kamado.
- Kuhajte poklopljeno oko tridesetak minuta.
Koristite Kamado Madness roštilj umjesto štednjaka
Pirjanje i pripremu možete napraviti i na Kamado roštilju nakon što ste ga zagrijali – stavite tavicu ili guseni lonac na rešetku ili deflektor topline
Za pripremu Gravče tavče koristili smo
Pogledajte i ove recepte
Naš Grill Guru promišlja temperature i različite tehnike roštiljanja, pečenja i dimljenja. Njegovi recepti su nerijetko složeni – ali vrijede svake utrošene minute