Recepti

Gravče tavče na roštilju

Gravče tavče je tradicionalno makedonsko jelo, a kuha se u malim glinenim posudama.

Gravče tavče na roštilju lako je pripremiti na Kamado Madnessu
Photo by Wiki

Kao i kod sličnih “tradicionalnih jela” svaka obitelj ili regija ima svoj tajni recept, a poželjno je da se priprema s grahom Tetovcem.

Okusi samog jela, dakako, ovise o vrsti i kvaliteti paprike te graha. U nekim izvedenicama radi se i sa zaprškom, te se dodaje i majčine dušice.

Mi smo našu verziju prilagodili te radi svježine dodali rajčice, a umjesto suhih rebara koristitimo špek odnosno pancetu. Oni koji teže pripremi što vjernije izvorniku mogu proučiti recepte sa stranice Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj.

Treba li močiti grah?

Suhi grah močimo kako bi mu vratili svježinu i mekoću, ali i da smanjimo količnu neprobavljivih šećera ogliosaharida koji izazivaju nadutost.

Da bi skratili vrijeme močenja primjenite “brzi postupak”. Grah stavite u uzavrelu i slanu vruću vodu te ga kuhajte na jakoj vatri dvije-tri minute. Nakon toga treba ugasiti vatru te ga ostaviti da se moči otprilike jedan sat. Procijedite i operite grah te kuhajte prema receptu.

Više o mukama po grahu pročitajte ovdje

Predlažemo da gravče prvo napravite, a potom nastavite s roštiljanjem – pred kraj roštiljanja gravče dodatno zapecite.

Gravče tavče na roštilju

Recept skuhao-la Grill SavjetnikVrsta jela: Prilog jeluKuhinja: MakedonskaSloženost: Jednostavna priprema
Broj osoba

4

porcija
Prep time

20

minutes
Cooking time

35

minutes
Kalorije

300

kcal
Močenje

8

sati
Total time

1

hour 

10

minutes

Popularni zapečeni grah lako se priprema na Kamado roštilju i gotov je za tridesetak minuta

Sastojci

  • 1 kg bijelog graha

  • 500 g luka

  • 4 češnja češnjaka

  • 100 g špeka ili pancete

  • 100 ml ulja,

  • 1 rajčica

  • 2-3 svježe paprike

  • 1 žlica ljute mljevene crvene paprike

  • sjeckani peršin po želji

  • sol, papar

Postupak

  • Roštilj napunite ugljenom i upalite ga te pričekajte da se razgori i potom ga poklopite.
  • Zagrijte Kamado na 200 stupnjeva.
  • Preporučamo da koristite deflektor topline kako posuda za pečenje nebi bila direktno izložena žaru.
  • Prije nego jelo spremimo u Kamadu potrebno je prokuhati grah koji smo namočili dan ranije ili ga mozemo izvaditi već spremnog iz konzerve odnosno koristiti mladi.
  • Grah bi trebao biti cijeloga zrna i ne prekuhan. Nemojte ocijediti svu vodu, trebati će nam za zavšetak jela.
  • Špek narežemo na trakice i stavimo na tavicu da se prepeče, te dodamo na sitno sjeckani luk te ga propirjamo.
  • Kada je luk staklast dodamo grah i nasjeckane svježe rajčice i papriku.
  • Začinimo sa soli, paprom i dodamo mljevenu crvenu papriku.
  • Pripremljene sastojke stavite u glinenu posudu, dodajte ulja i vode od kuhanja kako bi grah “varivo” bilo srednje gustoće.
  • Dodajte nasjeckanog peršina i stavite peći na zagrijani Kamado.
  • Kuhajte poklopljeno oko tridesetak minuta.

Koristite Kamado umjesto štednjaka

Pirjanje i priremu možete napraviti i na Kamado roštilju nakon što ste ga zagrijali – stavite tavicu ili guseni lonac na rešetku ili deflektor topline

Za pripremu Gravče tavče koristili smo

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*