Kamado Akademija

Danilo Dučak – najbolji hrvatski slikar hrane

Danilo Dučak poznati je zagrebački umjetnik
Danilo Dučak poznati zagrebački umjetnik – najbolji hrvatski slikar hrane

Danilo Dučak poznati je zagrebački umjetnik. Počeo je kao fotograf u tjedniku Polet polovicom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Promovirao je jednaku važnost fotografije i teksta. Nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti počeo se baviti ilustracijama. Bio je jedan od pionira “airbrusha“ – tehnika oslikavanja nanošenjem boje pod tlakom na podlogu uz pomoć zračnog kista.


Danilo je svjetsku karijeru ostvario u New Yorku

Poznavanje mnogih tehnika – crtanje, fotografiranje, brzo savladavanje kompjuterskih tehnologija donijele su mu poslove kad se krajem 80-ih preselio u New York. Najviše je radio na ilustracijama naslovnica za knjige, napravio ih je više od tisuću. U Americi je postigao veliki uspjeh, nemjerljivo iskustvo a danas tvrdi da je sve to “komercijalno smeće”. Kako se, nakon 11.rujna 2001. puno toga u Americi promijenilo odlučio se vratiti u Zagreb.
Nakon 18 godina američkog načina rada iznenadilo ga je da u Hrvatskoj bolje prolaze rukom napravljene, autorske i crtački kvalitetne ilustracije. Klasične ilustracije na naslovnicama na kompjuteru svatko može raditi.


S obzirom da voli kuhati (poznat je po kuharskim sposobnostima) povratkom u Zagreb povezao se s kuharskim školama, kuharima…….. Poznato je da njegova ljubav prema povezivanju ilustracija i kuhanja datira još od početka 80-ih kad je s Reneom Bakalovićem , Zlatkom Gallom i Mirom Bogdanovićem surađivao na, nažalost nikada objavljenoj, velikoj kuharici splitskog restorana “Arkada“. Gastronomadi, koji se registrirali malo prije njegovog povratka, odmah su ga angažirali da im napravi logotip. Nakon toga počeo je surađivati s Gastro Akademijom, Anom Ugarković……….


Danilo Dučak - akademski slikar, ilustrator i Kamado Madness ambasador
Danilo Dučak – akademski slikar, ilustrator i Kamado Madness ambasador

Njegov “novi” smjer najbolje je opisao Zlatko Gall povodom izložbe u Bolu 2011.godine :

Danilo Dučak najbolji je hrvatski slikar hrane! Proslikao je kuhinjskim namirnicama. Sve svoje talente i likovnjačka znanja do sada je uvijek koristio ne bi li likovnim sredstvima dočarao hranu. Na bolskoj je izložbi učinio nešto potpuno drukčije: namirnice je iskoristio kao boju kojom je izradio svoje “maljevičevske“ kvadrate unutar kvadrata. Cijedeći naranče, marelice, iskuhavajući ocat, koristeći maslinovo ulje, ciklu, razno voće i povrće, Dučak je dobio “materijal“ kojim je naslikao svoje nevjerojatne organsko-geometrijske slike.

Dučak i Motovun – ispiracija za kuhanje na Kamadu i ilustracije


Danilo Dučak danas živi u Motovunu jer Zagreb više nije ono što je bio. Crta prizore iz motovunskog života, piše i ilustrira knjige o gljivama, slika. Skoro svakodnevno kuha, roštilja na Kamadu te nam šalje ilustracije recepata i jela koje je pripremio.

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*